Wat is oefentherapie Cesar?

De oefentherapie Cesar is, net als oefentherapie Mensendieck,een paramedische behandelmethode gericht op het opheffen en voorkomen van klachten als gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte.

De grondlegster  van de therapie is Marie Cesar (1894-1975). Zij ontwikkelde de grondslag van het beroep van oefentherapeut Cesar. Van 1925 tot 1927 volgde zij in Amsterdam de opleiding Mensendieck en nadien nog verschillende cursussen bij mevrouw Bess Mensendieck zelf. Zij bleef zich verder verdiepen en zo ontwikkelde ze haar eigen methode. In 1937 richtte ze de Opleiding voor Oefentherapie Cesar in Utrecht op. Op 10 april 1975 overleed zij te Amersfoort.

De oefentherapeut Cesar geeft voorlichting, maakt u bewust en leert u uw mogelijkheden om beter te bewegen te gebruiken. 

De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u oefeningen en houding- en bewegingsadviezen krijgt die u kunt toepassen in uw dagelijks leven. Zowel uw werkomgeving, uw thuissituatie als uw hobby’s en het sporten komen aan de orde. We streven ernaar u meer inzicht te geven in het ontstaan van uw klachten en zo zelf uw klachten te leren beïnvloeden, zodat u weer zo optimaal mogelijk kunt functioneren tijdens al uw dagelijkse activiteiten. 

Ook wordt er speciale aandacht gegeven aan kinderen. De oefentherapeut Cesar behandelt met veel plezier kinderen die in hun groei een ongunstig houding- en/of bewegingspatroon ontwikkelen.

Oefentherapie wordt gegeven in de praktijkruimte van de therapeut en - indien noodzakelijk - bij de patiënt thuis.