Bekken(bodem)klachten

Bekkenklachten rond de zwangerschap: 

Tijdens de zwangerschap treedt er onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op. Dit kan in sommige gevallen klachten tot gevolg hebben, zoals pijn in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of aan de zijkant van de bovenbenen. 

 

De behandeling: 

Onder begeleiding van een oefentherapeut Cesar leert u om efficiënt te bewegen en de juiste spieren te gebruiken zodat het bekken gunstiger belast wordt.

Tijdens de zwangerschap zal de therapie zicht richten op:

  • het geven van informatie, advies en begeleiding omtrent uw dagelijkse bezigheden
  • het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid
  • het door middel van oefeningen activeren van de spieren die het bekken stabiel houden 

Na de bevalling richt de therapie zich op, het weer opbouwen van spierkracht, belastbaarheid en het normale functioneren in uw dagelijkse leven

Bekkenbodemklachten:

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buikoperatie. 

Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:

  • Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
  • Veelvuldig niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
  • Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik

De behandeling:

De oefentherapeut Cesar leert u de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren versterken. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat u minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de oefentherapeut u hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen. Daarnaast is het belangrijk de basisspanning van de bekkenbodem optimaal te houden door goede houding en beweging.